Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Σαν σήμερα 8 Φεβρουαρίου

1238: Οι Μογγόλοι καταστρέφουν τη ρωσική πόλη Βλαντίμιρ.
1250: 15.000 Γάλλοι σταυροφόροι κατασφάζονται στην Αίγυπτο από 70.000 στρατιώτες της αυτοκρατορίας των Αγιουβιδών, στη μάχη της Αλ-Μανσούρα.
1347: Τερματίζεται ένας από τους πολλούς εμφύλιους που έφεραν την Βυζαντινή Αυτοκρατορία στην καταστροφή, έπειτα από 6ετή σπαραγμό.
1587: Εκτελείται η βασίλισσα της Σκωτίας Μέρυ Α' ως η κύρια κατηγορούμενη για απόπειρα δολοφονίας κατά της Ελίζαμπεθ Α', βασίλισσας της Αγγλίας. Ο γιος της Τζέημς(ο μετέπειτα βασιλιάς της Σκωτίας) θα γίνει "κληρονόμος" και του βασιλείου Αγγλίας και Ιρλανδίας με το θάνατο της Ελίζαμπεθ Α'(δεν είχε απογόνους) και θα ενώσει τα 2 κράτη.
1856: Το κράτος της Βλαχίας(η μετέπειτα Ρουμανία) καταργεί τη δουλεία.
1924: Εκτελείται για πρώτη φορά η θανατοική ποινή με θάλαμο αερίων στην Νεβάδα των ΗΠΑ.
1950: Ιδρύεται η μυστική αστυνομία της Ανατολικής Γερμανίας, Στάζι.
1960: Τα εγκαίνια της "Λεωφόρου της Δόξας" στο Χόλυγουντ(1η φωτό δεξιά) με τα πρώτα 8 ονόματα, πιο γνωστό αυτό του Μπερτ Λάνκαστερ.
1981: Η τραγωδία της θύρας 7(στην κεντρική φωτό το μνημείο των θυμάτων). Με τη λήξη μίας μεγαλειώδους νικής του ΟΣΦΠ επί της ΑΕΚ στο γήπεδο "Καραϊσκάκης" με 6-0, αλλόφρονες από χαρά οι φίλαθλοι τρέχουν προς τις εξόδους για να πανηγυρίσουν τη νίκη. 20 φίλαθλοι του Ολυμπιακού και 1 της ΑΕΚ χάνουν τη ζωή τους όταν χάνοντας την ισοροπία τους καταπατήθηκαν από το πλήθος. Άλλοι 55 τραυματίστηκαν.
2010: Μια τρομακτική χιονοθύελλα στα βουνά Ιντοκούς του Αφγανιστάν προκαλεί 36 χιονοστιβάδες. Πάνω από 2.000 παγιδεύονται κάτω από το χιόνι και 172 χάνουν τη ζωή τους.


Γεννήσεις
1405: Ο τελευταίος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος(2η φωτό δεξιά). Στις τελευταίες στιγμές της "Άλωσης της Πόλης"(από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1453) πέταξε τα αυτοκρατορικά του σύμβολα και έχοντας στο πλευρό του τους 2 πιστούς του σωματοφύλακες έπεσε ηρωικά πολεμόντας ανώνυμος τα τούρκικα στίφη. Στην τελευταία αλληλογραφία που αντάλλαξε με τον σουλτάνο πριν την έναρξη της πολιορκίας ο Μεμέτ Β' του έταξε τον θρόνο του Μυστρά (να επιβιώσει αυτός και η αυτοκρατορία στα όρια της Πελοπονήσσου) εάν του παρέδιδε την Κωνσταντινούπολη. Η απάντηση του παρέμεινε θρυλική όπως και το όνομά του: "Το να σου παραδώσω την πόλη είναι πάνω από την αρμοδιότητα τη δική μου και οποιουδήποτε που κατοικεί σε αυτή, διότι όλοι μας πήραμε την απόφαση να πεθάνουμε παρά να μας χαριστεί η ζωή". Πολέμησε από την αρχή ως το τέλος δίπλα στους ελάχιστους υπερασπιστές, ενώ τα τελευταία του λόγια πριν πεθάνει ήταν "η Πόλη έπεσε και εγώ ζω ακόμα".
1931: Ο Αμερικάνος ηθοποιός Τζέιμς Ντιν.
1966: Ο Βούλγαρος θρυλικός ποδοσφαιριστής Χρίστο Στόϊτσκοφ.


Θάνατοι
1725: Ο Ρώσος αυτοκράτορας Πέτρος ο Μέγας(3η φωτό δεξιά). Από πολύ νωρίς με στόχο τον εκμοντερνισμό της Ρωσίας, που "είχε μείνει πίσω" σε σχέση με τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας και της Αυστρουγγαρίας, πέρασε μεταρρυθμίσεις στο στρατό, το ναυτικό και την οικονομία. Μετά από μια δύσκολη νίκη κατά των Οθωμανών(1697), που του έδωσε για πρώτη φορά επαφή με τον Εύξεινο Πόντο, ταξίδεψε στα ευρωπαϊκά κράτη και ειδικά στην Ολλανδία κατάφερε να προσλάβει ναυπηγούς, αρχιτέκτονες και στρατιωτικούς που αργότερα τον βοήθησαν στην εξέλιξη του κράτους. Αφού είχε καταφέρει την επαφή με τη Μεσόγειο είχε έρθει η ώρα της Βαλτικής, η οποία ήταν υπό τον έλεγχο της Σουηδίας. Το 1703 κατέλαβε την περιοχή του Ίνγκερμάνλαντ από τους Σουηδούς και εκεί ίδρυσε την Αγία Πετρούπολη. Μετά από τη νίκη του επί των Σουηδών(η Λιθουανία και Εσθονία ήταν πλέον ρωσικό έδαφος), έχοντας υψηλή αυτοπεποίθηση κήρυξε και πάλι τον πόλεμο στους Οθωμανούς, κάτι που τον οδήγησε στην ήττα. Αναγκάστηκε να παραδώσει τα λιμάνια που είχε κερδίσει στην περιοχή της Κριμέας 13 χρόνια πριν. Το 1721 κατέκτησε μέρος της Φινλανδίας. Είχε βάλει πια τις βάσεις ώστε η Ρωσία να θεωρείται "Μεγάλη Δύναμη". Ένα χρόνο μετά πέρασε νομοθεσία που έκανε την εκπαίδευση υποχρεωτική για νέους άνω των 10 ετών. Μαύρη σελίδα στη ζωή του ήταν η διαταγή για βασανισμό και θανάτωση του ίδιου του του γιου το 1718.
1972: Ο Έλληνας τραγουδιστής και στιχουργός Μάρκος Βαμβακάρης.
1980: Ο Έλληνας τραγουδιστής Νίκος Ξυλούρης(4η φωτό δεξιά).