Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Σαν σήμερα 6 Φεβρουαρίου

1649: Η ενθρόνιση του Βασιλιά της Αγγλίας και Σκωτίας Τσαρλς Β'. Ο πατέρας του Τσαρλς Α' είχε εκτελεστεί από τους επαναστάτες του Κρόμγουελ μόλις 6 μέρες πριν δια αποκεφαλισμού. Στην πραγματικότητα ενθρονίστηκε επισήμως το 1660 ως βασιλιάς της Αγγλίας μετά το θάνατο του Κρόμγουελ. Μέχρι τότε είχε τον τίτλο του βασιλιά της Σκωτίας και ήταν πρόσφυγας σε άλλες ευρωπαϊκές μοναρχίες.
1778: Κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης υπογράφονται στο Παρίσι της Γαλλίας η "Συνθήκη Συμμαχίας" και η "Συνθήκη Φιλίας και Εμπορίου" μεταξύ των ΗΠΑ και της Γαλλίας με αποτέλεσμα την επίσημη αναγνώριση της νέας δημοκρατίας ως κράτους.
1819: Ο σερ Τόμας Στάμφορντ Ράφλς ιδρύει τη Σιγκαπούρη.
1833: Ο Βαυβαρός Όθωνας γίνεται ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδος(1η φωτό δεξιά-το εθνόσημο του νέου κράτους). Όντας μακρινός απόγονος των Βυζαντινών οικογενειών Λάσκαρη και Κομνηνού δόθηκε το "πάτημα" στις Μεγάλες δυνάμεις(Μ.Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία) να τον ονομάσουν "Βασιλέα της Ελλάδος". Πριν καν συμπληρώσει τα 18 αποβιβάστηκε στο νεοσύστατο κράτος με 3.500 Βαυβαρούς στρατιώτες και πολλούς Βαυβαρούς συμβούλους, οι οποίοι αργότερα έγιναν υπαίτιοι για δυσβάσταχτους φόρους στο Ελληνικό κράτος(κατά πολύ μεγαλύτερους από την περίοδο της Τουρκοκρατίας). Αντίθετοι με τις ελληνικές παραδόσεις (ο Όθωνας ήταν Καθολικός) έφτασαν στο σημείο να καταδικάσουν σε θάνατο τους ήρωες της Επανάστασης Θ. Κολοκοτρώνη και Ι. Μακρυγιάννη επειδή ήταν αντίθετοι στις πρακτικές τους. Μετά την πάνδημη κατακραυγή της απόφασης ο Όθωνας αναγκάστηκε να τους δώσει χάρη. Μετέφερε την πρωτεύουσα του κράτους από το Ναύπλιο στην Αθήνα(τότε είχε μόλις 5.000 κατοίκους) κυρίως για ιστορικούς λόγους. Το 1843 το ελληνικό πεζικό με ηγέτη τον στρατηγό Μακρυγιάννη επαναστάτησε και συγκεντρώθηκε στην σημερινή πλατεία Συντάγματος ζητώντας να ψηφιστεί σύνταγμα στο ελληνικό κράτος και την παρουσία και Ελλήνων στην κυβέρνηση. Το 1862 εκδιώκεται και πεθαίνει στο Μόναχο της Γερμανίας το 1867. Πάντα εμφανιζόταν με την παραδοσιακή Ελληνική φορεσιά(2η φωτό δεξιά-ο Όθων το 1865) ακόμη και μετά την εκθρόνιση του ενώ το 1866 κατά τη διάρκεια Κρητικής επανάστασης δώρισε σχεδόν όλη του την περιουσία για τον εξοπλισμό των Κρητών επαναστατών.
1840: Η Νέα Ζηλανδία γίνεται Βρετανική αποικία.
1899: Ισπανο-αμερικάνικος πόλεμος: Υπογράφεται στο Παρίσι η συνθήκη ειρήνης μεταξύ των 2 κρατών. Η Ισπανική Αυτοκρατορία χάνει το Γκουάμ, τις Φιλιππίνες και μεγάλο μέρος των "Ισπανικών Ινδιών"(τα ισπανικά νησιά στην Καραϊβική).
1918: Οι Βρετανίδες άνω των 30 έχουν το δικαίωμα ψήφου.
1952: Ενθρονίζεται η βασίλισσα Ελίζαμπεθ Β'(κεντρική φωτό) του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Έχει 62 χρόνια στο θρόνο και είναι η 2η μακροβιότερη βασίλισσα της Αγγλίας(62χρόνια) μετά τη βασίλισσα Βικτόρια(63 χρόνια).
1958: Η αεροπορική τραγωδία του Μονάχου.23 επιβάτες(μεταξύ αυτών 8 ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) χάνουν τη ζωή τους.


Γεννήσεις
1911: Ο Αμερικάνος ηθοποιός και Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν.


Θάνατοι
1896: Ο Γάλλος στρατηγός Τομάς-Αλεξάντρ Ντουμάς(3η φωτό δεξιά). Ο υψηλότερος σε αξιώματα έγχρωμος στην ιστορία της Ευρώπης.