Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Σαν σήμερα 4 Φεβρουαρίου

634: Η μάχη του Νταθίν. Ένας από τους συνοδοιπόρους του Μωάμεθ, ο στρατηγός Γιασίν Ιμπν Αμπί Σουφιγιάν, διαλύει τις δυνάμεις των Βυζαντινών χριστιανών Αράβων κοντά στην Παλεστίνη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάκτησης της Συρίας από τους ισλαμιστές γαζήδες.
1169: Μεγάλης κλίμακας σεισμός στο νησί της Σικελίας με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες ιδιαίτερα στην πόλη της Κατάνια, που καταστρέφεται ολοσχερώς.
1789: Ο Τζορτζ Γουάσινγκτον(κεντρική φωτό), γεννημένος στην αποικία της Βιρτζίνια, αρχιστράτηγος των επαναστατών κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης(1775-1783) εκλέγεται πανψηφεί ως ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
1794: Η Γαλλία καταργεί τη δουλεία.
1810: Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων το Βρετανικό ναυτικό καταλαμβάνει τη Γουαδελούπη.
1932: 2ος Κινεζο-Ιαπωνικός Πόλεμος. Η Ιαπωνία καταλαμβάνει τις επαρχίες του Χαρμπίν και της Μαντσουρίας.
1945: Ξεκινάει στην Κριμέα(Εύξεινος Πόντος) η "Συνδιάσκεψη των Τριών"(φωτό δεξιά), όπου οι "Τρεις Μεγάλοι"[Μ.Βρετανία/Γουίνστον Τσόρτσιλ(αριστερά), ΗΠΑ/Φράνκλιν Ρούσβελτ(κέντρο), Σοβιετική Ένωση/Τζόζεφ Στάλιν(δεξιά)]. Θα συζητηθεί η μοίρα και η αναδιοργάνωση της Ευρώπης μετά την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας.
1948: Η Κεϋλάνη(μετέπειτα Σρι Λάνκα) κερδίζει την ανεξαρτησία της από τη Βρετανική Αυτοκρατορία.
2003: Η "Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας" μετονομάζεται σε "Σερβία-Μαυροβούνιο" με νέο σύνταγμα. Το Μαυροβούνιο 3 χρόνια μετά γίνεται ανεξάρτητο.
2004: Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ιδρύει το "facebook".


Θάνατοι
1843: Ο "Γέρος του Μωριά" Θεόδωρος Κολοκοτρώνης(έτος γέννησης 1770). Έλληνας στρατηγός και ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ο πατέρας του Κωνσταντίνος έχασε τη ζωή του, όταν ο Κολοκοτρώνης ήταν 10 ετών, κατά τη διάρκεια των "Ορλοφικών"(επανάσταση με υποστήριξη της Ρωσίας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας). Λίγο μετά ο Θεόδωρος γίνεται μέλος και σε ηλικία μόλις 15 ετών καπεταναίος(αρχηγός) ομάδας "κλεφτών"(οπλισμένα επαναστατικά σώματα που έβρισκαν καταφύγιο σε βουνά) στην Πελοπόνησσο. Για ένα διάστημα γίνεται πειρατής και το 1805 υπηρέτησε στο Ρωσικό ναυτικό κατά τη διάρκεια ρωσοτουρκικού πολέμου. Το 1810 υπηρετεί σε ελληνικό σύνταγμα(για τον βρετανικό στρατό) στη Ζάκυνθο(τότε υπό βρετανικό έλεγχο) όπου και φτάνει στο βαθμό του στρατηγού. Λίγο πριν την έναρξη του Αγώνα επιστρέφει στην Πελοπόνησσο και εκπαιδεύει σώματα κλεφτών. Σε ηλικία 50 ετών εκλέγεται αρχιστράτηγος του επαναστατικού στρατού και πολύ γρήγορα επιτυγχάνει μια σειρά νικών(Βαλτέτσι, Τρίπολη, Ναύπλιο(1821) με αποκορύφωμα τη "Νίλα του Δράμαλη"/ τη μάχη των Δερβενακίων όπου με μόλις 8.000 άτακτους κατέσφαξε 30.000 πεζικό και 6.000 ιππικό υπό την ηγεσία του Ντράμαλι πασά(1822). Κατά τη διάρκεια της πρώτης εμφύλιας διαμάχης μεταξύ των επαναστατημένων Ελλήνων φυλακίζεται στην Ύδρα(1823-25). Ελευθερώνεται μόνο ως μοναδική λύση, όταν αποβιβάζεται στις επαναστατημένες περιοχές ο Αιγύπτιος πασάς Ιμπραήμ(σε αντίθεση με τα ως τότε τουρκικά στρατεύματα ο αιγυπτιακός στρατός [η Αίγυπτος ήταν τότε αυτόνομη με τον Σουλτάνο να έχει την κυριαρχία κατ' όνομα] ήταν εξοπλισμένος και εκπαιδευμένος με ευρωπαϊκά πρότυπα).Ανίκανος, όπως όλοι να τον σταματήσουν βλέπει την Επανάσταση να διασώζεται απο τα λάθη του ίδιου του πασά, καθώς οι αμέτρητες σφαγές  Ελλήνων αμάχων οδήγησαν στην εξαγρίωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και κατ' επέκταση στην παρέμβαση των "Μεγάλων Δυνάμεων"(Μ.Βρετανία, Ρωσία, Γαλλία) που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του Αιγυπτιακού ναυτικού στο Ναβαρίνο(1827), τη διάλυση των "γραμμών προμηθειών" (και αναγκαστική υποχώρηση του Ιμπραήμ) και την ανεξαρτησία της Ελλάδος(1832). Μετά την απελευθέρωση ήταν υποστηρικτής του Ι. Καποδίστρια και αντίθετος με τους Βαυβαρούς συμβούλους του βασιλιά Όθωνα, κάτι που τον οδήγησε στη θανατική καταδίκη(1834-πήρε χάρη απο το βασιλιά 1 χρόνο μετά).Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έμαθε να γράφει ώστε να καταγράψει τα απομνημονεύματά του. Πέθανε σε ηλικία 73 ετών.
2001: Ιάννης Ξενάκης. Έλληνας συνθέτης και αρχιτέκτονας.