Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Σαν σήμερα 7 Φεβρουαρίου

457: Ο Λέων Α'(αριστερή φωτό) γίνεται αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας(Βυζαντινής Αυτοκρατορίας). Είναι ο πρώτος αυτοκράτορας που προτιμά την ελληνική από τη λατινική γλώσσα και γραφή και τη χρησιμοποιεί στα επίσημα κείμενα του κράτους.
1807: Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντιων Πολέμων(1803-15) διεξάγεται η μάχη του Εϋλάου στην Πολωνία μεταξύ Γαλλικών και Ρωσο-πρωσικών δυνάμεων. Έχοντας καταστρέψει τον Αυστριακό στρατό το 1805 στο Αούστερλιτς και μεμονωμένα Πρωσικά σώματα το 1806 ο Βοναπάρτης πετυχαίνει μια αβέβαιη και "ματωμένη" νίκη κατά της διάρκεια της κατακτητικής του πορείας προς τη Μόσχα, με πάνω από 30.000 νεκρούς και για τις 2 πλευρές. Είναι η πρώτη φορά που η "Μεγάλη Στρατιά" φτάνει τόσο κοντά στην ήττα. 
1897: Διεξάγεται η πρώτη μάχη του Ελληνοτουρκικού πολέμου(1η φωτό δεξιά) στην Κρήτη με νίκη των Ελλήνων επί 4.000 Τούρκων. Ο πόλεμος έγινε με στόχο την απελευθέρωση της Κρήτης καθότι η πλειοψηφία των κατοίκων ήταν ελληνική. Ενώ στην Κρήτη η Ελλάδα είχε το προβάδισμα, στα βόρεια σύνορα του νέου κράτους η κατάσταση ήταν απελπιστική. Ο Τουρκικός στρατός με διπλάσιες δυνάμεις, εκπαιδευμένος με Γερμανικά πρότυπα και εξοπλισμένος με επαναληπτικές καραμπίνες(ο Ελληνικός στρατός είχε απαρχαιωμένα τυφέκια της μιας βολής) γρήγορα τρέπει σε φυγή τα ελληνικά σώματα στον Τύρναβο στις 22 Απριλίου και λίγες μέρες μετά καταλαμβάνει τη Λάρισσα. Μέσα σε 2 μόλις εβδομάδες ο ελληνικός στρατός έπειτα από συνεχείς ήττες αρχίζει να οργανώνει την τελευταία του αμυντική γραμμή στις Θερμοπύλες ενώ στο Ηπειρωτικό μέτωπο(στο γεφύρι της Άρτας) αποκρούει αποτελεσματικά τις Τουρκικές δυνάμεις.Τότε αποφασίζεται "κατάπαυση του πυρός". Η συνθήκη ειρήνης ήταν ταπεινωτική για το Ελληνικό Βασίλειο. Η βόρεια Θεσσαλία έγινε και πάλι τουρκική ενώ για να καταφέρει το κράτος να πληρώσει την πολεμική αποζημίωση βρέθηκε υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο. Το μόνο θετικό επιτεύχθηκε με την παρέμβαση(και πάλι) των Μεγάλων Δυνάμεων και ήταν η αυτονομία της Κρήτης.
1935: Το παιχνίδι "Monopoly" κάνει την "εμφάνισή" του.
1940: Η Walt Disney προβάλλει την ταινία κινουμένων σχεδίων Πινόκιο(2η φωτό δεξιά). Είναι η 2η ταινία κινουμένων σχεδίων της ιστορίας μετά την ταινία "Η Χιονάτη και οι 7 Νάνοι" που προβλήθηκε το 1937 και πάλι από την Walt Disney.
1951: Κατά τη διάρκεια του "Πολέμου της Κορέας" ο Νοτιοκορεατικός στρατός κατασφάζει 705 αμάχους.
1962: Οι ΗΠΑ επιβάλουν εμπάργκο στα κουβανέζικα προϊόντα.
1964: Το βρετανικό συγκρότημα "The Beatles" κάνει την 1η του εμφάνιση στις ΗΠΑ.
2009: "Το Μαύρο Σάββατο". Η χειρότερη καταστροφή από πυρκαγιές στην ιστορία της Αυστραλίας με 173 νεκρούς.


Γεννήσεις
1812: Ο Βρετανός συγγραφέας Τσαρλς Ντίκενς(3η φωτό δεξιά). Ο καλύτερος νοβελίστας της Βικτοριανής περιόδου, συγγραφέας έργων όπως το "Όλιβερ Τουίστ" και η "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία"(με τον Εμπενίζερ Σκρουτζ).
1965: Ο Αμερικάνος κωμικός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός Κρις Ροκ.